Cefetra en Zijderlaan zetten gezamenlijke duurzame missie voort

Cefetra en Zijderlaan zetten gezamenlijke duurzame missie voort

Rotterdam/Stolwijk, 1 juni 2023

Eén jaar gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO): een besparing van 730 ton CO2-uitstoot. Dat is in het kort wat agrarische grondstoffenleverancier Cefetra en logistiek dienstverlener Zijderlaan samen hebben bereikt door in 2022 te kiezen voor deze alternatieve, fossielvrije brandstof. Daar zijn ze trots op! Het succes was geen eenmalige actie, want ook in 2023 tankt Zijderlaan HVO voor alle binnen Nederland gereden vrachten van Cefetra. Dat gaat om zo’n 230.000 liter per jaar.

Cefetra kijkt zeer positief terug op het eerste jaar van de uitgebreide samenwerking met Zijderlaan en het gebruik van HVO. Ruben Kraaijeveld, Operations Manager Cefetra B.V.: “Het heeft het bewustzijn en urgentie van de duurzame weg die we ingeslagen zijn verder versterkt. Onze klanten waarderen dit initiatief en de voorlopersrol die wij in de sector innemen. Hier staan we al 35 jaar voor en kijken ernaar uit deze weg in de toekomst samen met onze klanten, leveranciers en medewerkers te blijven volgen en mooie doelen te bereiken.”

Leo Lokker, commercieel & operationeel directeur bij logistiek dienstverlener Zijderlaan: “Wij waarderen het enorm dat Cefetra als eerste de stap heeft durven zetten vol voor HVO te gaan. Samen hopen wij, als duurzaamheidsambassadeurs, andere bedrijven te motiveren structurele veranderingen door te voeren in hun organisaties en zo hun CO2-voetafdruk te verbeteren.
De intensivering van onze duurzame samenwerking is heel belangrijk voor de logistieke energietransitie. De keuze voor HVO geeft onze gezamenlijke ambitie om in duurzaamheid te excelleren mooi weer.”

Duurzame missie

“Cefetra heeft altijd een voortrekkersrol gehad als het gaat om duurzaamheid,” licht Sandra Kraaij toe, Sustainability Manager bij Cefetra B.V.. “Wij vinden het belangrijk om na te gaan welke verdere stappen we kunnen nemen om het transport en de producten die wij leveren te verduurzamen. Dit doen we graag in samenwerking met andere stakeholders, in dit geval met Zijderlaan. Wij zijn er trots op dat we samen een CO2-reductie hebben gerealiseerd en blijven kijken hoe we het transport nog verder kunnen optimaliseren.”

“Het duurzaamheidsthema past goed binnen de cultuur van ons familiebedrijf”, vertelt Sabine Zijderlaan, algemeen directeur. “Wij vinden het belangrijk om in een duurzame toekomst te investeren. Niet alleen voor onze bedrijfsvoering, maar juist voor het behoud van een gezonde en mooie leefomgeving.”
Sabine vervolgt: “We bereiken de mooie duurzaamheidsresultaten nooit alleen. Organisatie breed besteden we hier continu aandacht aan. Van het voetje van de chauffeur tot aan de inkoop van nieuwe voertuigen met zuinige motoren. Ook bij onze opdrachtgevers brengen we de duurzaamheidsdiscussie steeds onder de aandacht. Het reduceren van CO2-uitstoot is op veel verschillende manieren te realiseren, als je er samen maar voor open staat en bereid bent om te investeren. Dat kan financieel door bijvoorbeeld een meerprijs voor HVO te betalen, via onderzoek naar optimalisatiekansen binnen de keten, door te kijken naar diverse transportmodaliteiten of het aantrekken van een duurzaamheidsadviseur. Alles is mogelijk!”

Weg naar zero emissie

Cefetra is ervan overtuigd dat Zijderlaan een goede partner is om ontwikkelingen voor verdere verduurzaming van het wegvervoer te blijven volgen en in de toekomst samen de volgende stappen te zetten. Kraaij: “Er liggen nog veel uitdagingen op weg naar elektrisch of waterstof aangedreven vrachtwagens voor zwaar transport. Tot dat zover is blijven wij HVO inzetten voor het verduurzamen van ons transport.

Lokker: “We zien HVO als de belangrijkste maatregel tijdens de transitie naar de mogelijke nieuwe energiedragers. Hiermee kunnen we snel veel CO2 reduceren. Daar hebben we wel de ondersteuning en inzet van onze opdrachtgevers bij nodig. Wij streven ernaar om 25% van onze totale volumes in 2025 op HVO te rijden.”

Zijderlaan heeft onlangs de 2e Lean & Green Star Award behaald voor hun duurzame inspanningen. Maik Backx, duurzaamheidsadviseur: “Deze mooie erkenning laat zien dat wij ons op vele fronten actief inzetten om CO2-uitstoot te reduceren, met op de langere termijn het doel onze dienstverlening in transport en logistiek emissievrij aan te bieden.”

 

OVER CEFETRA

Agrarische grondstoffen leveren is de core business van Cefetra. Met 125 jaar ervaring zijn zij marktleider binnen de Benelux. Efficiënte supply chains en logistiek maken het mogelijk om producten te leveren van leveranciers aan hun klanten in Europa. Het kantoor van Cefetra staat in Rotterdam en zij zijn onderdeel van de Duitse BayWa Group.
Al meer dan 15 jaar is Cefetra proactief betrokken bij in- en externe initiatieven om haar ketens te verduurzamen. Onder meer door betrokkenheid bij de Round Table for Responsible Soy (RTRS), maar ook door het ontwikkelen en implementeren van de zelfontwikkelde CRS standaard voor verdere verduurzaming van de sojateelt in Zuid Amerika. Daarnaast werken ze aan verbeterde traceerbaarheid en transparantie van vaak complexe ketens. Dit doet Cefetra in samenwerking met leveranciers, boeren en NGOs. Maar ook in hun logistieke processen kijken ze naar mogelijkheden tot verduurzaming. Onder meer met de samenwerking met Zijderlaan, met wie Cefetra sinds januari 2022 alle Nederlandse transporten per truck op HVO rijden.

Website: www.cefetra.nl

OVER ZIJDERLAAN

Binnen de Benelux is Zijderlaan een professionele speler in de transport en logistieke dienstverlening. Zijderlaan ontzorgt haar opdrachtgevers in de gehele logistieke keten. Binnen de transportsector zijn zij gespecialiseerd in losgestort-, stukgoed-, container- en bulktransport. Daarnaast verzorgen ze op- en overslag en diverse VAL-activiteiten vanuit de warehouses in Stolwijk, Steenbergen en Puttershoek.
Zijderlaan is een familiebedrijf, opgericht in 1937 en bestuurd door de derde generatie. Duurzaamheid staat als één van de kernwaarden al jaren hoog op de agenda. Logistieke transportstromen, gas-, energie- en dieselolieverbruik (de footprint) worden voortdurend geanalyseerd om, waar mogelijk gericht te optimaliseren en CO2-uitstoot te reduceren. Zijderlaan is “Voortdurend GROEN in Beweging”.

Website: www.zijderlaan.nl