2e Lean & Green Star Award

Zijderlaan neemt 2e Lean & Green Star Award in ontvangst

> Zijderlaan is voortdurend GROEN in beweging. We zijn dan ook trots dat we de 2e Lean & Green Star hebben behaald! Op 8 maart 2023 kregen we de 2e Star Award uitgereikt door Jan van Nunen en Minne Jansen van Lean & Green Nederland. Een hele mooie erkenning voor onze duurzame inspanningen. Duurzaamheid staat al vele jaren hoog bij ons op de agenda. Met de ambitieuze doelen binnen de sector is het niet alleen belangrijk, maar zelfs noodzakelijk, om ons continu te focussen op optimalisatie- en innovatiekansen. Met als doel op de langere termijn onze dienstverlening in transport en logistiek emissievrij aan te bieden.

2e Lean & Green Star

We hebben de 2e Lean & Green Star bereikt, omdat we een CO2-prestatie van 7,47 kg CO2 per ton hebben neergezet. De tweede ster wordt in het programma toegekend als het tweede doel van 10% extra CO2-reductie wordt behaald. De maatregelen die we onder andere hebben genomen zijn het plaatsen van zonnepanelen, het gebruik van HVO als fossielvrije brandstof, ons vernieuwende wagenpark, opleidingsbeleid en begeleiding in het verbeteren van verbruikscijfers en een nóg efficiëntere planning.

Doelgericht duurzaam naar de toekomst

We vinden het belangrijk om bewust bezig te blijven met een actief CO2-reductiebeleid om zo onze voetafdruk steeds verder te verbeteren. Samen, want juist dan gaat duurzaamheid echt leven en kunnen we verbeteringen realiseren. Sabine Zijderlaan: “Zijderlaan is een ondernemend familiebedrijf met een duidelijke, doelgerichte toekomstvisie. We vinden het belangrijk om duurzame, strategische beslissingen te nemen en bewust om te gaan met mens en natuur. We volgen duurzame ontwikkelingen en innovaties op de voet en stappen in waar we kunnen. Ook helpen we onze klanten met het behalen van hun duurzame doelstellingen. Als regisseur van de gehele logistieke keten brengen wij mogelijkheden voor verduurzaming in kaart. We blijven met onze opdrachtgevers in gesprek om, waar mogelijk, samen extra reductiestappen te zetten. Door te kiezen voor een beschikbare alternatieve brandstof, bijvoorbeeld. Zo blijven we ‘voortdurend groen in beweging’ op weg naar een emissievrije toekomst.”

Leo Lokker: “Zo is Cefetra B.V., agrarische grondstoffenleverancier, onze eerste belangrijke opdrachtgever die de overstap heeft gemaakt naar het gebruik van de fossielvrije brandstof HVO100. Zij zijn bereid om gezamenlijk te investeren in het verduurzamen van het transport en daarmee gemeenschappelijke milieudoelstellingen te behalen. Onze samenwerking is een hele belangrijke en duurzame ontwikkeling in de logistieke energietransitie van het zware wegvervoer over langere afstanden. Wij zetten ons actief in om meer samenwerkingen te verduurzamen.” Lees meer over onze samenwerking in dit artikel.

Infographic duurzame prestaties 2023 WEB

Samen duurzame stappen zetten

Wilt u ook uw duurzame doelen behalen of meer aandacht besteden aan uw voetafdruk? Bel of mail gerust met onze duurzaamheidsadviseur over HVO en meer mogelijkheden bij Zijderlaan. Naast dat uw bedrijf grote impact maakt door CO2 te reduceren, loopt u ook vooruit op de ontwikkelingen in wet- en regelgeving. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Maik Backx

Duurzame activiteiten

We stellen onze CO2-reductiedoelen voortdurend bij, waardoor we onze impact op het milieu steeds verder verkleinen. Een overzicht van gerealiseerde en/of continuerende duurzame activiteiten met verwijzing naar meer informatie op onze website:

 • Deelname Lean & Green CO2-reductieprogramma: op weg naar 3e STAR;
 • Ketenregie: inspelen op (duurzame) optimalisatiekansen i.s.m. onze klanten;
 • Inzet van HVO100 als fossielvrije brandstof;
 • Compensatie resterende dieseluitstoot via NBS compensatieprogramma van Shell;
 • Compleet nieuw pand voor onze Truck- en Trailerservice, gebouwd volgens de BENG-norm;
 • Zonnepanelen en warmtepomp;
 • Duurzaam wagenpark: doel om in 2024 volledig over te zijn op Euro 6 vrachtwagens;
 • Persoonlijke rij-coaching inbedden in onze Code 95 en mentor opleidingen, waarbij de focus ligt op duurzame inzetbaarheid, veiligheid en kwaliteit van onze chauffeurs;
 • Bewustwording vergroten onder medewerkers met feedback over onderhoud trucks, rijgedrag en bandenspanning;
 • Lege kilometers reduceren door intensieve samenwerking met opdrachtgevers en transportpartners;
 • Licht materiaal gebruiken, waardoor de beladingsgraad verhoogt;
 • Deelname aan diverse verduurzamingsprojecten o.a. waterstof (HyTrucks) en multimodale transportstromen (o.a. de Groene Hart Corridor en onderzoek bietentransport over het water);
 • Interne duurzaamheidsadviseur Maik Backx: voortdurend analyseren van onze logistieke transportstromen, in kaart brengen van duurzame en financiële optimalisatiekansen voor de klant.

Lean & Green

Lean & Green is het leidende CO2-reductieprogramma in de logistiek. Ontwikkeld door en voor bedrijven binnen de logistieke dienstverlening die verladen of vervoeren. Het programma heeft als doel om de CO2-emissie binnen de logistiek structureel te reduceren. Dit doen zij door het activeren van samenwerkingen, het delen van kennis en het inzetten van slimme en effectieve maatregelen.

Website: lean-green.nl

Nieuwsbericht 2e leangreen star appafbeeldingen