Croda

Croda

Beter een goede buur...

Bij Croda, het vroegere Unichema, in Gouda spreken we in de voormalige ‘tapkamer’ met Willem Kulik (Teamleider Logistiek) en Wim Keijzer (Inkoper Logistiek) over logistieke processen.

Croda verwerkt dierlijke vetten en plantaardige oliën, die vervolgens via ondenkbaar veel toepassingen ‘all over the world’ terechtkomen, in weekmakers, autobanden, personal care-producten, coatings, gewasbescherming, plastics, te veel om op te noemen. Doordat er steeds minder plek was op het eigen terrein, is in 1995 een tender uitgeschreven om het afvullen van vloeistoffen en de daaraan gekoppelde warehouse-activiteiten elders onder te brengen. Ons selectiecriterium was redelijk eenvoudig. Het moest kwalitatief goed zijn, qua rij-afstand in de buurt zitten en men moest verstand hebben van ‘warehousing’.

Dan kom je al snel uit bij Zijderlaan. Niet in de laatste plaats vanwege de kosten. “Omdat grond in Stolwijk nu eenmaal goedkoper was en is dan in Gouda,” grapt Wim.

Natuurlijk speelde geld een rol, maar belangrijker waren de flexibiliteit en het feit dat Zijderlaan heel goed weet waar het over gaat. En niet te vergeten hun mentaliteit. Ze komen uit de handel en kunnen dus heel goed doorstampen als het nodig is.

Wim vervolgt: “Na het winnen van die tender gingen de in zakken verpakte goederen naar Zijderlaan. Die zakken, maar ook big bags, bevatten pillen en korrels en ze wegen afhankelijk van het formaat 25, 500 of 1.000 kilo. Uiteraard zijn deze verpakkingen strikt gecodeerd. Via een automatiseringssysteem sturen wij Zijderlaan aan om de juiste producten uit de opslag te halen en transportklaar te maken. De Benelux wordt door Zijderlaan zelf gereden en de overige orders worden door zogenaamde ‘forwarders’ verzorgd. Op jaarbasis praten wij al gauw over zo’n duizend containers waarvoor Zijderlaan het transport naar de havens verzorgt. Dat zijn er gemiddeld toch zo’n twintig per week.”

De Nederlandstalige chauffeurs van Zijderlaan vormen een pré. Er is dan geen taalbarrière op de werkvloer.

Sterk trio

De door Croda geproduceerde vloeibare goederen worden door onze partner Stubbe in Gouda opgehaald. In Stolwijk worden de producten bij de taplijn verpakt in drums en/of IBC’s. Via het Warehouse Management Systeem van Zijderlaan (WMS) worden de producten ingeslagen in het warehouse. Vervolgens vinden er nog allerlei Value Added Logistics (VAL) activiteiten plaats alvorens de producten richting klant het warehouse verlaten. De synergie tussen bovengenoemde drie bedrijven leidt tot een perfecte uitvoering. Doen waar je goed in bent! Een typisch voorbeeld van ‘Ketenregie’.

Stubbe

Never a dull moment

Wim en Willem vullen elkaar aan: “De klanten zijn vandaag de dag veel veeleisender dan, pak ’m beet, tien of vijftien jaar geleden. Wij hebben Zijderlaan mee moeten nemen in dat professionaliseringsproces. Dat hebben ze ook geweldig opgepakt. Op een gegeven moment ontstonden er te veel klachten, waarop ‘Engeland’ (Croda is een Engelse multinational) eiste dat daar snel verandering in zou komen. De klachten waren voor het overgrote deel terug te voeren op de handling. Op het zorgvuldig omgaan met de verpakte goederen. Dat begint uiteraard bij onszelf, maar moest vervolgens ook worden geïmplementeerd bij Zijderlaan. Met veelal kleine en eenvoudige ingrepen hebben we onze positie aanmerkelijk verbeterd.

Inspelen en vrij lopen

“Zijderlaan is nu zover dat wanneer een product slordig of verkeerd wordt aangeleverd er een telefoontje naar ons gaat, zodat wij het onmiddellijk bij de bron kunnen corrigeren. Zijderlaan heeft buitengewoon goed geanticipeerd op onze kwaliteitscontrolevraag. Croda heeft daarbij de regie, maar Zijderlaan heeft – ere wie ere toekomt – daar, ook als durfinvesteerder goed op ingespeeld. Zijderlaan heeft in een vroeg stadium ingespeeld op een vraag die mogelijk gesteld zou gaan worden. Om het in marketingtermen te vertalen: ‘Zijderlaan is vrij gaan lopen op de plek waar de bal moest gaan komen.’ Daar ligt de kracht van Zijderlaan.”

Nog een voorbeeld

Wim vertelt verder: “Mooi voorbeeld in dat opzicht zijn de siloauto’s, die op ons terrein gevuld werden met droge stof. Er ontstond een moment dat het onmogelijk was het laden van de silo-auto’s nog langer in eigen beheer te doen. ‘Die klus pakken wij wel over,’ hoor ik Wim Zijderlaan nog zeggen. En zo geschiedde. Toen alles eenmaal soepel liep was het dan ook super zuur dat de betreffende klant niet veel later van leverancier is veranderd.”

Willem Kulik: "Wij doen geen zaken met een bedrijf. Wij doen zaken met mensen."

Het voordeel van uitbesteden

“Voor Croda heeft het uitbesteden feitelijk alleen maar voordelen,” vervolgt Wim. “Wij kunnen op afstand de kwaliteit bewaken, maar warehousing is een specialisme dat wij niet in huis hebben en niet onbelangrijk: externe organisaties kunnen vaak een hoge mate van flexibiliteit leveren.”

Croda en de toekomst

De concurrentie neemt hand over hand toe. Bovendien staat Croda in de FTSE100 (de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen), dus volop in het oog van analisten. Croda streeft er dan ook naar om zo veel mogelijk nieuwe en gepatenteerde producten te ontwikkelen. Dat is – om in Engelse termen te blijven – ‘A hell of a job’. Alleen dan kan Croda zich in zijn positie handhaven. Een stap in dat proces is bijvoorbeeld ‘groen’ vermarkten. Croda wekt sinds kort uit het niet commercieel interessante bijproduct glycerine deels zijn eigen energie op, waarmee de CO2-uitstoot aanzienlijk beperkt wordt.

Wennen aan warehousing

Wim en Willem: “Engeland vindt het bijzonder vreemd dat warehousing door Croda Gouda wordt uitbesteed. Wij hebben daar een aantal jaren voor moeten knokken en het moederbedrijf moeten overtuigen dat onze werkwijze veel efficiënter is. De factor tijd is een hele belangrijke en er mag niets fout gaan. Dat geldt dus voor meer dan tweehonderd eindproducten, halffabricaten voor L’Oréal, Unilever, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, etc. Grootste winstpunt is ondertussen dat Engeland inmiddels overstag is en ervaart dat wij – maar ook onze partner Zijderlaan – iedere klacht, hoe klein ook, serieus nemen. Iedere klacht zien we als een mogelijkheid om te verbeteren. Het is altijd plezierig om met Wim Zijderlaan te sparren. Zijn criterium is even simpel als doeltreffend: Is het wel of niet uitvoerbaar?”

Eén logistiek aanspreekpunt en 360° inzicht bij het volgen van goederen. Van productie tot aflevering.

De tapkamer, schakel tussen Stubbe en Zijderlaan

Stubbe is al jaren gespecialiseerd in de behandeling van vloeistoffen. Zijderlaan beschikt over moderne DC’s met diverse opslagmethodes, VAL activiteiten en een sterk distributienetwerk. Door krachten te bundelen en voortdurende focus op hun corebusiness te houden bieden zij gezamenlijk één complete lijn in dienstverlening aan. Waarbij Stubbe verantwoordelijk is voor het transport van de vloeistoffen en de aansturing van de dagelijkse productieplanning. En Zijderlaan verantwoordelijk is voor de operationele uitvoering van alle tapactiviteiten en de op- in- en uitslag van alle tapproducten in DC Zijderlaan - Stolwijk.

www.croda.com